E "Ziua Mondială a Mediului". Tu cum sărbătorești?

Evenimentul anual prin care Programul de Mediu al ONU stimulează conștientizarea problemelor de mediu, încurajează atenția politică și acțiunile pozitive în spiritul salvgardării mediului înconjurător, a ajuns astăzi la cea de-a 40-a ediție.

Anul acesta evenimentul se desfășoară la nivel internațional sub tema "Economia Verde. Te include și pe tine?" (v. Green Economy. Does it include you?), inițiativă pe care Organizația Națiunilor Unite a lansat-o in 2008, la scurt timp după debutul crizei financiare globale și care s-a conturat rapid într-un concept de sine stătător. Economia Verde, în accepțiunea ONU, se traduce prin optimizarea bunăstării umane și echității sociale, în timp ce reducem semnificativ riscurile ecologice și impactul negativ asupra mediului.

Acest model practic permite tuturor să realizeze nu numai responsabilitatea fiecăruia dintre noi, dar și puterea de a deveni agenți ai schimbării în atingerea idealului de dezvoltare durabilă la nivel macroeconomic.

Cum poți tu contribui la "Economia Verde"? Probabil te-ai intrebat cum poți tu reduce poluarea sau emisiile de carbon. Cum poți tu să contribui la conservarea biodiversității și ecosistemului natural? Cum poți tu să te implici în utilizarea judicioasă a resurselor? Nimic mai simplu. Eco Sud te încurajează să urmezi cei mai eficienți 10 pași pentru ca și tu să contribui activ la realizarea idealului de mediu economic, în care și tu și Mediul, aveți numai de câștigat:

Folosește o sacoșă de pânză sau de ce nu, din bumbac ecologic la cumpărături. Un studiu arată că în acest mod, într-o viață, un om poate economisi în acest mod costul a aproximativ 22.000 de pungi de plastic!

Alege să te plimbi pe jos sau cu bicicleta de fiecare dată când ai ocazia. Gândește-te câte avantaje îți pot aduce 30 minute de activitate fizică, zilnic, dar mai ales, cât combustibil ai economisit! De asemenea, folosește mai des transportul public și vei contribui la minimizarea nivelul de poluare în orașul tău!

Nu uita apa curgând în timp ce te speli pe dinți și vei economisi în medie 7 litri de apă în fiecare zi! Amintește-ți că numai 2,5% din apa planetei este potabilă! Optimizează folosirea mașinii de spălat! Folosește ciclul de spălare cu apă rece al mașinii de spălat de fiecare dată când poți și vei economisi astfel energie și reduce emisiile de carbon zilnice, în același timp.

Ai auzit de conceptul Hand to Hand? Când dorești să cumperi ziare, reviste, cărți, verifică întâi în cercul tău de prieteni dacă poți împrumuta și vei economisi substanțial. Iar dacă nu ești tradiționalist, verifică dacă publicațiile pe care le cauți nu se află deja on-line. Știai că anual sunt despădurite peste 6,4 milioane de hectare? Poți reduce consumul de energie cu până la 14% și implicit și factură la căldură, dacă scazi temperatură din casă în timpul iernii cu cel mult 2 grade!

Poți fi "verde" și la birou! Printează pe ambele fețe ale hârtiei și nu uita să stingi și monitorul când pleci acasă! Înainte de a arunca un obiect la gunoi, asigură-te că nu îl poți reutiliza. Folosiți-vă creativitatea și veți descoperi că sfeșnicele din sticle de vin pictate și ghivecele din aluminiu lăcuit sunt obiecte decorative foarte moderne!

Din când în când, mănâncă fructe și legume de proveniența locală, în detrimentul celor din import. Gândește-te cât combustibil se folosește la transportul fructelor exotice și cât de mult poți ajută economia locală!

Înlocuiește becurile tradiționale cu cele tip LED. Iluminatul cu LED reprezintă o soluție sigură de eficientizare a cheltuielilor, dar și un comportament responsabil, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Adoptând chiar și câteva din sfaturile de mai sus în rutină zilnică, tu ca individ poți reduce zilnic din emisiile nocive cu până la 60%.

Dacă în urma articolului acesta, ai înțeles că și tu poți avea un impact pozitiv asupra mediului, gândește-te doar că multiplicarea acțiunilor individuale vor avea un efect exponențial. De noi depinde trecerea la "Economia Verde", comunitatea în care trăim și numai împreună putem asigura un viitor mai curat, mai verde, mai luminos pentru noi înșine și generațiile care ne vor urma.