Eco Sud S.A

Întrebări frecvente

1. Ce este un depozit ecologic?
Un depozit ecologic este locul de depozitare a deșeurilor menajere și industriale produse de populație, care are baza și taluzurile impermeabilizate pentru a nu permite infiltrarea poluanților în sol și în apele subterane.

2. De ce este diferit Depozitul Central Mavrodin gestionat de Eco Sud, față de celelalte depozite ecologice?
Depozitul Central Mavrodin face parte din programul de management integrat al deșeurilor Teleorman, un program finanțat de Comunitatea Europeană. Depozitul este realizat la cele mai înalte standarde de funcționare, fiind utilat cu tehnologii avangardiste pentru sortare și reciclare.

3. Ce măsuri de prevenție ia Eco Sud pentru a limita efectele produse de activitatea la depozitele ecologice, care pot afecta comunitățile locale din proximități?
Pentru minimizarea mirosului emanat din deșeuri, Eco Sud depune eforturi permanente de limitare a emisiilor: deține un sistem complex care arde controlat gazele produse prin descompunere; deșeul compactat este acoperit cu material de construcții și pământ; bazinele cu levigat (lichidul scurs, în urma descompunerii și ploilor) sunt acoperite; întreaga cantitate de levigat este epurată, rezultând permeat, care poate fi evacuat în receptori naturali și care nu mai degajă miros; echipa administrativă a depozitelor teritoriale merge lunar pe terenul intermediar care separă comunitatea de spațiul depozitării și constată situația mirosului degajat; Eco Sud monitorizeaza lunar nivelul emisiilor produse de depozit. În paralel cu toate aceste lucruri, în fiecare primăvară și toamnă, se realizează plantare de perdea forestieră care înconjoară depozitele.

4. Ce alternative de producere de energie verde din deșeuri există la Eco Sud?
Eco Sud lucrează la proiectul instalațiilor de captare și valorificare energetică a biogazului. Instalațiile ar putea produce energie electrică din arderea biogazului generat de depozitele de deșeuri. Biogazul va fi colectat, tratat și după aceea transportat la turbinele pe gaze ale căror generatoare vor produce în cele din urmă, energie electrică. Această energie electrică care va fi produsă în viitor și care este considerată energie verde, va fi oferită gratuit de către Eco Sud atât școlilor și spitalelor din Craiova și din județul Dolj, cât și familiilor defavorizate. Prin aceste acțiuni, Eco Sud dorește să își aducă contribuția în înteriorul comunităților în care operează și să minimizeze efectele poluante ale activității, prin acțiuni responsabile de prevenție și protejare a sănătății mediului înconjurător.

5. Care este diferența între un depozit de eliminare deșeuri și unul de sortare și reciclare?
Eco Sud gestionează atât depozite ecologice, doar pentru eliminare a deșeurilor produse de populație, cât si depozite moderne de sortare și reciclare a deșeurilor. În cele de eliminare, deșeurile depozitate suferă procese de descompunere, fermentare și tasare. În depozitele de sortare și reciclare, sunt aduse deșeuri reciclabile, colectate, în majoritatea cazurilor amestecate, care ulterior sunt sortate pe tipuri de materiale reciclabile și balotate, după care sunt distribuite pe categorii, în vederea reciclării. La Depozitul Central Mavrodin, se reciclează ambalaje de plastic, aluminiu, hârtie si carton, precum și alte materiale plastice și metalice. 

6. Ce este managementul deșeurilor?
Managementul deșeurilor reprezintă procesul complex de colectare, transportare, eliminare și reciclare a deșeurilor produse de populație si industrie.

7. Depozitele funcționează pe vreme neprielnică?
Depozitele de deșeuri funcționează în toate anotimpurile, indiferent de vreme.

8. Eco Sud are intenții de extindere și în alte zone din România?
Eco Sud este o companie în stadiu de extindere, în acest moment gestionând activitatea depozitelor care deservesc sudul României (Dolj, Teleorman, Ilfov, Giurgiu).