Pentru o viata mai curata!

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret - Vrancea

Eco Sud SA a preluat oficial, în septembrie 2023, gestiunea deșeurilor în județul Vrancea, după ce a câștigat licitația publică organizată de Consiliul Județean.

Eco Sud SA operează Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret, adică stația de sortare, de compostare și depozitare, precum și stațiile de transfer pentru deșeurile municipale si cele similare Focșani, Adjud și Vidra.

CMID Haret este situat în extravilanul localității Haret, la aproximativ 2 km de drumul European E 85 Bucuresti – Adjud. Astfel, Eco Sud asigură pentru locuitorii județului Vrancea servicii de depozitare a deșeurilor menajere, dar și servicii de sortare, compostare și valorificare, în conformitate cu directivele europene și normele legislative naționale.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret dispune de următoarele capacități:

Suprafața totală a CMID: 292.755 mp

– Suprafața celulei, inclusiv diguri perimetrale 51.300 mp

– Suprafața pentru extindere depozit nou celula 2+3 140.000 mp

– Suprafața stației de sortare 2.840 mp

– Suprafața stației de compostare 16.140 mp

– Suprafața pentru alte facilități 82.475 mp

– Capacitatea totala a depozitului conform: 1,8 mil mc

– Volumul celulei 1, având la bază măsuratoarea topo post-execuție: 410.000 mc

– Înalțimea finală a depozitului, având la bază măsuratoarea topo post-executie: 131 mdM

Durată de viață tot depozitul: 26 ani

  • celula 1 – 7 ani
  • celula 2 – 9 ani
  • celula 3 – 10 ani

Capacitatea Stației de sortare:15.000 t/an

Capacitatea Stației de compostare: 15.000 t/an

Depozitul ecologic de la Haret are o capacitate totala de stocare de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimata la 26 de ani. Prima celulă are aproximativ 5 hectare (suficientă pentru 7 ani de operare). Celelalte două vor avea o suprafață aproximativa de 5,5 hectare (suficientă pentru 9, respectiv 10 ani). Pe lângă suprafața de depozitare, depozitul ecologic cuprinde un sistem de management al apei de suprafață, de tratare a levigatului, precum și un sistem de colectare și evacuare a gazului de depozit. In plus, există o cladire administrativă, un pod de cântarire cu o cabina aferentă, garaj, depozit, stație de alimentare cu carburanți și o zonă de parcare.

Stația de compostare, cu o capacitate de 15.000 tone/an, are o zona de recepție, o zonă de compostare, o zonă de maturare și o zonă de depozitare. In total este ocupată o suprafață de 0.6 hectare. Tehnica de compostare este cea în brazdă. Prin construirea stației de compostare se urmarește eliminarea deșeurilor reciclabile ”verzi” din fluxul de deșeuri și reciclarea economică a acestora.

Instalația de sortare a deșeurilor reciclabile colectate separat are o capacitate proiectata de 15.000 tone/an. Stația de sortare permite  sortarea diferitelor tipuri de deșeuri din ambalaje pentru a realiza o mai bună calitate a componentelor separate. Astfel, stația de sortare contribuie la atingerea obiectivelor privind reciclarea din România.

În județul Vrancea funcționează 3 stații de transfer, Focșani, Adjud și Vidra, care sunt utilizate pentru depozitarea temporară (max. 24 ore) a deșeurilor reziduale. Acestea sunt colectate din localitățile arondate fiecarei zone, cu camioane compactoare și depuse în containerele din cadrul stației de transfer, apoi containerele sunt transportate la CMID unde cantitățile de deșeuri sunt cântărite și descarcate în noul depozit ecologic. In total, pentru echiparea stațiilor de transfer și transportul deșeurilor au fost achiziționate 28 de containere de 32 m3 și 6 camioane.

Centrul de Management Integrat al deșeurilor Haret – gestionat de Grupul Eco Sud SA – deservește două municipii (Focșani și Adjud), trei orașe (Odobești, Panciu, Mărășești), 68 de comune și 331 de sate, cu peste 320.000 de locuitori.

Eco Sud, prin gestionarea Centrului de Management Integrat al deșeurilor Haret -Vrancea – continuă demersul de a respecta normele europene de protecția mediului.